Kategorie

Newsletter

Korzeń Maca

Korzeń Maca Korzeń Maca (łac. Lepidium meyeni, Lepidium peruvianum) to roślina, która dawniej rosła w całych Andach, obecnie spotykana jest tylko w niektórych rejonach Peru na wysokości ponad 3500m. n.p.m., a nawet do 4450m. n.p.m. głównie w strefie zwanej „suni” oraz „puna”, w których niska temperatura i silne wiatry nie pozwalają na wzrost większości innych roślin. Najbardziej pożądaną częścią tej rośliny jest korzeń.

Świeże korzenie składają się ok. 80% wody, w wysuszonych jest jej jeszcze ok. 10%. W pozostałej masie znajduje się:
- 10%-13% białek,
- 25%-78% węglowodanów,
- 8,5% błonnika,
- ponad 2% tłuszczów
- oraz prawie 5% popiołu

Korzenie maca zawierają także znaczną ilość niezbędnych dla organizmu aminokwasów, a żelaza i wapnia jest w nich więcej niż np. w ziemniakach.
Spośród kwasów tłuszczowych w największej ilości zawierają kwas linolenowy, palmitynowy i oleinowy. Są w nich także obecne sterole, ergosterol, brassikasterol, 7,22 – ergostadienol, witaminy (A, B1, B2, B6, C, E) i minerały takie jak Ca, Fe, Cu, Zn, Mn, K, Na i jodki.

Oprócz tych wszystkich składników w bulwach znaleziono też glukozynolaty oraz olejki gorczyczne, garbniki, saponiany, tanniny, steroidy.

Maca to roślina o właściwościach adaptogennych, innymi słowy jej działanie dostosowuje się do indywidualnych potrzeb każdego organizmu w zależności od wieku oraz płci.

Istnieją fakty potwierdzające, że stałe zażywanie maki pomaga w leczeniu schorzeń polegających na osłabieniu organu, np. wzroku, czy powolnej utraty słuchu.
Stosowanie maki przeciwdziała bezsenności i osteoporozie, zaleca się ją także w okresie starczym. Posiada działanie przeciwartretyczne.
W wielu szpitalach aplikuje się ją jako środek przeciw ogólnemu wyniszczeniu organizmu chorym na AIDS.

Do celów użytkowych stosuje się świeże lub sproszkowane korzenie maca.

W medycynie ludowej preparaty maca stosowane z różnych wskazań, a głównie z powodu właściwości odżywczych, szczególnie w stanach niedożywienia, wzrostu, ciąży, laktacji, a także w celu zwiększenia płodności u ludzi i zwierząt domowych i hodowlanych.

Preparaty z tej rośliny są także stosowane jako środek immunostymulujący, wspomagający leczenie gruźlicy oraz raka żołądka. Maca uważana jest także za środek wspomagający pamięć i zdolność uczenia się.

Korzeń maca wykorzystuje się także jako środek energizujący, wspomagający wytrzymałość i budowę masy mięśniowej, w leczeniu zespołów przewlekłego zmęczenia, jak również stabilizujący nieregularne miesiączkowania i zaburzenia hormonalne, a w tym związane z menopauzą i andropauzą. MACA może być stosowana jako preparat antydepresyjny, oraz pobudzający gojenie się ran.

Według niektórych źródeł za aktywność afrodyzjakalną odpowiedzialny jest obecny w roślinie izotiocyjanian p-metoksybenzylowy. O stosunkowo silnym działaniu bakteriostatycznym i fungistatycznym tej rośliny decyduje zawartość olejków gorczycznych.

Wszelkie prawa zastrzeżone.
Copyright © 2012-2014

Realizacja: impSolutions