Kategorie

Newsletter

Sok z rokitnika

Sok z rokitnika
Owoce rokitnika były wysoko cenione i stosowane już od czasów starożytnych nie tylko w Europie, również w lecznictwie azjatyckim (Chiny, Tybet, Indie). Znane są też szeroko w Rosji i na Ukrainie, gdzie rozpowszechnionym medykamentem jest olej wytłoczony z nasion.

Pomarańczowe „korale” rokitnika są bombą witaminową. Zawierają całe bogactwo witamin: zarówno te rozpuszczalne w wodzie – C, B1, B2, B6, jak i rozpuszczalną w tłuszczach witaminy A i E.
Ponadto w owocach rokitnika występują flawonoidy (kwrcetyna i rutyna) antocjany, katechiny, cyklitole, fosfolipidy, garbniki, cukry (glukoza, fruktoza, ksyloza), kwasy organiczne (maleinowy, szczawiowy, jabłkowy, winowy), kwasy trójpenowe (ursulowy i oleinowy), olej tłusty.

Właściwości biochemiczne wzbogaca dodatkowo obecność cennych minerałów takich jak żelazo, bor, mangan, wapń, krzem oraz alkaloid serotoniny.

Substancje czynne zawarte w owocach rokitnika wzmacniają wzrok, opóźniają procesy starzenia, zwiększają odporność organizmu, pomagają w zapobieganiu powstawania zatorów w naczyniach krwionośnych oraz zawałom serca, działają przeciwzapalnie, wspomagają gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, gruźlicy skóry, egzemy uszkodzeń skóry i błon śluzowych na skutek promieniowania radioaktywnego, odleżyn, regenerują śluzówkę jamy ustnej, gardła i nosa, działają przeciwbólowo, pomagają w leczeniu chorób przewodu pokarmowego - wrzodów żołądka, dwunastnicy, hemoroidów, biegunek, działają przeciwzapalnie (pomocne w leczeniu zapalenia gardła, nosa, migdałków, zatok nosowych).

Wszelkie prawa zastrzeżone.
Copyright © 2012-2014

Realizacja: impSolutions