Masz pytanie? sklep@plantaMED.pl (22) 487 96 27
Blog plantaMED.pl
Wiedza na temat profilaktyki zdrowia, suplementacji
Funkcje lecznicze i profilaktyczne probiotyków
Mianem probiotyków określamy kombinacje lub pojedyncze szczepy bakterii. Ich źródłem są preparaty farmaceutyczne, produkty fermentowane lub suplementy diety. U osób zdrowych wykazują stosunkowo niewielkie ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, przez co są niezwykle ciekawym elementem zapobiegania i wspomagania leczenia różnego rodzaju chorób. Badania kliniczne obrazujące zalety suplementacji probiotyków odnoszą się do schorzeń układu pokarmowego. Znaczna ich część jednoznacznie wskazuje na zasadność ich przyjmowania w celu wzbogacenia mikroflory bakteryjnej oraz usprawnienia pracy jelit. Poniżej przedstawiamy pełną listę schorzeń, w odniesieniu do których terapia probiotyczna może wpłynąć na ostateczną eliminację lub złagodzenie skutków konkretnej choroby.
Czytaj więcejWpływ PQQ na opóźnienie procesów starzenia...
Znaczący postęp medycyny mitochondrialnej, pozwolił naukowcom i lekarzom na odkrycie nowych zaskakujących związków aktywnych biologicznie, mogących stanowić duże wsparcie w przypadku opóźnienia lub czasowego zatrzymania objawów działania stresu oksydacyjnego lub innych czynników wpływających negatywnie na stan funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jednym z takich odkryć współczesnych czasów, jest tytułowe PQQ.
Czytaj więcejResveratrol – fenomen francuskiego paradoksu
Pojęcie „francuskiego paradoksu” skłoniło świat nauki do dokładniejszej analizy zależności występujących w diecie mieszkańców Francji. Pomimo, specyficznego sposobu odżywiania w którym nie stroniono od tłuszczu i dużych ilości mięsa prawdopodobieństwo chorób sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych nie uległo zwiększeniu. Ustalono, że wpływ na opisany stan rzeczy ma czerwone i białe wino, spożywane przez francuzów przynajmniej raz dziennie.
Czytaj więcejPyłek pszczeli, jako naturalny składnik...
Pyłek pszczeli to naturalny produkt pozyskiwany z pyłku kwiatów zbieranych przez pszczoły. W jego składzie znajdziemy liczne związki aktywne, którymi możemy skutecznie wzbogacić naszą dietę w składniki niedoborowe takie jak np. kwasy fenolowe, minerały i flawonoidy. Ogółem w składzie pyłku pszczelego znajdziemy ponad 250 substancji bioaktywnych. Należy podkreślić, że wpływ na ostateczny skład ma również rodzaj roślin, gatunek gleby, pora roku oraz strefa klimatyczna.
Czytaj więcejWłaściwości i działanie tokotrienoli
Witamina E, jeden z najbardziej popularnych związków prozdrowotnych wstępujących w naturze. Jej niedobór powoduje szereg niedogodności związanych z zaburzeniami funkcjonowania organizmu. Do najczęstszych zaliczamy niedokrwistość hemolityczną, zaburzenia płodności, znaczący spadek odporności, zmiany skórne objawiające się przesuszeniem i wiotczeniem, wzrost ryzyka rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zapalenia stawów czy zaćmy. Do szerokiego pojęcia „witamina E” klasyfikujemy, aż osiem witamerów różniących się miedzy sobą budową i właściwościami.
Czytaj więcejUbichinol - jakie role pełni i jak działa...
Ubichinony to substancje krystaliczne, nie rozpuszczają się w wodzie. Bardzo dobrze tolerują rozpuszczalniki organiczne. Koenzym Q10 jest żółty, ma specyficzny zapach i jest foto stabilny. Czyli mało wrażliwy na szkodliwe działanie światła. Jeśli chodzi o budowę koenzym Q10 przypomina strukturą witaminę A i E. Częściowo pełni on rolę witaminy, ponieważ jest niezbędny do odpowiedniej pracy komórek budujących ludzki organizm. Istotna różnica wynika z procesu syntezy, ponieważ ubichinol ma zdolności egzogenne – witamy nie. Jako czynnik redukujący wolne rodniki oraz przeciwutleniacz sprawdza się dobrze w przypadku niwelowania skutków starzenia oraz silnie stresującego stylu życia. W świcie nauki wyróżniamy dwie formy koenzymu Q10 – ubichonon i ubichonol. Tylko ten drugi, wykazuje opisane wyżej funkcje prozdrowotne i to na nim skupi się całość publikacji. Dzięki badaniom wiemy, że ilość opisywanej substancji stopniowo maleje wraz z wiekiem i wymaga systematycznego uzupełniania.
Czytaj więcejCytykolina - istotny składnik świadomej...
Cytykolina to egzogenna forma cytydino 5’-difosfocholiny. Egzogenna, czyli niewytwarzana samodzielnie przez organizm, mogąca zostać dostarczona tylko z dietą lub suplementacją. Jej główną rolą jest pośredniczenie w procesie tworzenia fosfatydylocholiny. Elementu budulcowego fosfolipidów błon komórkowych. Nazwę „cytykolina”, możemy również spotkać w skróconej formie pod postacią CDP-choliny.
Czytaj więcejFucoidan – moc natury ukryta w algach
Fukoidyna to związek zaliczany do grupy polisacharydów. Najczęściej występuje w ścianach komórkowych morskich wodorostów. W zależności od pochodzenia ekstraktu pozyskiwanego z alg, fucoidan może wykazywać dedykowane działanie związane z poszczególnymi elementami wparcia pracy organizmu.
Czytaj więcejPopularne artykuły