Blog plantaMED.pl

Wiedza na temat profilaktyki zdrowia, suplementacji

Dieta na wzmocnienie odporności - co jeść?

Badania wykazują, że dieta na wzmocnienie odporności naprawdę istnieje. Niektóre substancje odżywcze w szczególny sposób przyczyniają się do mniejszego ryzyka infekcji, a co za tym idzie, zwiększają nasz komfort życia.

Zdecydowanie warto poznać produkty, które powinny zagościć w naszej diecie w sezonie infekcji.

Czerwona papryka

Na pierwszy ogień idzie czerwona papryka, która zawiera dwukrotnie więcej witaminy C od owoców cytrusowych. Dodatkowo jest bogata w beta-karoten, który oprócz wzmocnienia odporności poprawia wygląd skóry oraz wspiera zdrowie naszych oczu.

Brokuły

Brokuły są istnym bogactwem witamin i składników mineralnych. Zawierają spore ilości witamin A, C i E, a także błonnika. Na szczególną uwagę zasłużyły sobie dzięki sulforafanowi - silnej prozdrowotnej substancji, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Czosnek

Czosnek jest stosowany w niemalże każdej kuchni świata. I nic dziwnego - zwalcza zakażenia, wzmacnia odporność i odstrasza wampiry. Dodając więcej powagi, badania wykazały że czosnek obniża ciśnienie krwi, a także spowalnia stwardnienie tętnic. Działanie modulujące odporność zawdzięcza dużej koncentracji związków zawierających siarkę, takich jak allicyna.

Owoce cytrusowe

Na naszej liście nie mogło zabraknąć klasycznych strażników odporności. Należą do nich:

• pomarańcze

• grejpfruty

• cytryny

• limonki

• mandarynki

Swoją popularność zdobyły dzięki temu, że stały się symbolem witaminy C, która mobilizuje białe krwinki do zwalczania infekcji. I nie bez powodu - praktycznie każdy powyższy owoc jest bogaty w tę witaminę. Dodatkowo dzięki różnorodności, łatwo możemy wkomponować cytrusy do naszej diety.

Imbir

Imbir to wyrazista propozycja, która znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Swoje rozgrzewające działanie zawdzięcza gingerolowi - pochodnej kapsaicyny.  Badania wykazały, że imbir zmniejsza bóle gardła, redukuje nudności, a nawet obniża poziom cholesterolu.

Migdały

Listę zaskakujących propozycji otwierają migdały - które są źródłem niedocenianej witaminy E. Nie każdy wie, że jej właściwości antyoksydacyjne są niemal cztery razy silniejsze od witaminy C! Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, a więc praktycznie wszystkie orzechy mogą wspierać układ odpornościowy. Pół szklanki migdałów zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Zielona herbata

Zarówno zielona, jak i czarna herbata bogate są w flawonoidy - silne związki antyoksydacyjne. Jednakże to właśnie zielona herbata może się pochwalić czymś szczególnym - związkiem o nazwie galusan epigallokatechiny (EGCG).  Ten potężny przeciwutleniacz w znaczącym stopniu wzmacnia układ odpornościowy. Niestety, czarna herbata w procesie fermentacji traci większość EGCG. Zielona herbata jest tylko parzona, więc to ona jest dobrym źródłem tego związku. W dodatku zawiera aminokwas l-teaninę, która również przyczynia się do prawidłowej pracy układu odpornościowego.

Papaja

Wróćmy jeszcze do owoców i przyjrzyjmy się papai, która jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Jeden owoc zawiera aż 224% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a także potas oraz witaminy z grupy B.  Ponadto zawiera enzym trawienny - papainę, która wykazuje działanie przeciwzapalne.

Kiwi

Niech nikt się nie zdziwi, że na liście jest też kiwi! :-) Podobnie jak papaje, zawiera ona duże ilości witaminy C, a także witaminę K, potas i foliany.

Ziarna słonecznika

Podobnie jak migdały, słonecznik zawiera bardzo dużą ilość witaminy E, a także magnez, fosfor oraz witaminę B6. W dodatku ziarna słonecznika również są źródłem tłuszczu, ułatwiając wchłanianie witaminy A, D, E i K.

Owoce morza

Owoce morza są zapewne szczególnie zaskakujące. I nic dziwnego - w jaki sposób mogą one podnosić odporność? Dzięki wysokiej zawartości... cynku! Pomimo że nie przykłada się do niego większej uwagi, zapewnia on sprawne funkcjonowanie komórek odpornościowych. Jednakże wszystko z umiarem - zbyt duża ilość cynku może nawet osłabić układ odpornościowy. Dla dorosłych mężczyzn zapotrzebowanie wynosi 11 mg, a dla kobiet 8 mg. Dla przykładu, 100 g krewetek zawiera około 2 mg cynku.

Oczywiście nie musisz jeść wszystkiego z tej listy - wybierz to co Ci odpowiada i ciesz się smacznym zdrowiem!

Podsumowując, dieta na wzmocnienie odporności powinna być pełna warzyw, owoców oraz orzechów. Jeden pokarm nie zapewni nam zdrowia, jednakże różnorodność dostarczy nam niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, co pozwoli na sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.

Źródła:

http://scholar.google.pl/scholar_url?url=http://annresantioxidants.com/index.php/IPP/article/download/67/245&hl=pl&sa=X&scisig=AAGBfm1wpWGw83zyo_t3vHXC6IpKPJALAQ&nossl=1&oi=scholarr

https://europepmc.org/abstract/med/19263912

http://search.proquest.com/openview/5a1c1dd32c5b30e757778308ab40a636/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2040978

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23901210

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym!

Polecamy produkty