Magnez - niezwykle ważny makroelement w diecie człowieka!
Produkty spożywcze wzbogacone o zawartość magnezu, reklamy suplementów diety zawierających łatwo przyswajalne formy tego pierwiastka, wody mineralne posiadające na etykiecie informacje o jego ilości w przeliczeniu na litr, artykuły w czasopismach o tematyce zdrowotnej. Wszędzie tylko ten magnez… Czy ten świat już do końca oszalał? Dlaczego rynek zasypuje nas tymi informacjami? Jaką właściwie rolę ma ten pierwiastek w naszym organizmie? Czy naprawdę większość z nas cierpi na niedobór magnezu? A jeśli tak, to jakie jest jego źródło w naszej codziennej diecie?
W czołówce każdego rankingu najbardziej popularnych i najczęściej kupowanych suplementów diety jest magnez. Jak to się stało, że akurat ten makroelement cieszy się aż tak wielką sławą? Myślę, że na sam początek wystarczy jedna istotna informacja: Magnez jest aktywatorem ponad 300 enzymów w naszym organizmie. Jego rola dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania ustroju jest nie do przecenienia. Jest drugim (po potasie) najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym. W organizmie magnez kumuluje się głownie w kościach (ok. 50- 60 %) pozostała część w mięśniach i tkankach miękkich.
Za jego wchłanianie odpowiedzialne jest głownie jelito cienkie. W warunkach stałej podaży z wchłanianiu ulega zaledwie 30-50% magnezu spożytego z dietą. Regulatorem wchłaniania magnezu są nerki (95% pierwiastka docierającego do kłębuszków nerkowych ulega resorpcji). Wydalanie magnezu w nerkach podlega regulacji w zależności od stężenia tego pierwiastka we krwi. Przy wysokim poziomie (hipermagnezemia) nerki mogą wydalać nawet 70% magnezu, zaś w warunkach niedoboru stan ten może się zmniejszyć nawet do wartości 0,5%. W najnowszych, polsko-norweskich badaniach wykazano, że 90% mężczyzn i 70% kobiet nie dostarcza odpowiedniej ilości magnezu z dietą. Według norm dla populacji polskiej Instytutu Żywności i Żywienia mężczyźni powinni spożywać średnio 400 mg, a kobiety 310 mg magnezu dziennie. W badaniach, o których mowa, średnie spożycie wynosiło odpowiednio 218,5 mg/dobę i 220,8 mg/dobę. Przeciętna dieta zaspokaja około 2/3 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Dane statystyczne trąbią na alarm: Magnez jest jednym z ważniejszych pierwiastków dla zdrowia człowieka, a jednocześnie jego niedobór należy do najczęściej diagnozowanych na świecie.
Niedobór magnezu może mieć charakter pierwotny, który wynika z niedostatecznego spożycia z dietą, oraz wtórny wywołany nieprawidłowym wchłanianiem lub wydalaniem tego pierwiastka.
Jeśli zaobserwujesz u siebie:
- Nadpobudliwość nerwowo-mięśniową,
- ogólne osłabienie organizmu,
- apatię,
- stany depresyjne,
- brak apetytu,
- stany lękowe,
- bezsenność,
- drganie powiek,
- zmęczenie,
- bóle głowy,
- kołatanie serca,
- drętwienie kończyn,
i żadnego z tych objawów nie możesz przypisać do swojego aktualnego stanu fizjologicznego i psychicznego, to mogą to być pierwsze objawy niedoboru magnezu.
Wtórny niedobór magnezu (nawet przy realizacji dobowego zapotrzebowania na ten składnik mineralny) może dotyczyć osób starszych oraz cierpiących na:
- Choroby układu pokarmowego (np. chroniczne biegunki, choroba Crohna, celiakia i nietolerancja glutenu),
- Cukrzycę typu II,
- Uzależnienie od alkoholu.
Uzupełniając niedobory magnezu, należy pamiętać o konieczności zachowania równowagi magnezowo-wapniowej w proporcjach: jedna jednostka magnezu — dwie jednostki wapnia. Wchłanianie magnezu i wapnia jest mocno ze sobą powiązane, zachwianie tej równowagi może spowodować uwalnianie się wapnia z tkanki kostnej.
Niedobory magnezu niosą za sobą poważne skutki zdrowotne. Pełni on istotną rolę praktycznie w każdym procesie zachodzącym w ustroju człowieka:
- przemianach węglowodanów, białek i kwasów nukleinowych,
- przewodnictwie nerwowym,
- kurczliwości mięśni,
- procesach termoregulacji,
- utrzymaniu homeostazy mineralnej ustroju i kości,
- regulacji ciśnienia krwi,
- regulacji stężenia glukozy we krwi,
- prawidłowej budowie kości,
- pracy układu sercowo-naczyniowego,
- pracy serca,
- w wytwarzaniu energii komórkowej,
- w transporcie wapnia i potasu przez błony komórkowe,
- pracy układu pokarmowego (dzięki właściwościom rozluźniającym mięśnie układu pokarmowego),
- stabilizacji struktur DNA,
- stabilizacji błon komórkowych (magnez wiąże się trwale z fosfolipidami i w ten sposób zmniejsza płynność i przepuszczalność błon komórkowych),
- w kształtowaniu naturalnej odporności organizmu (niedobór może wywołać alergię typu I),
- w regulacji funkcjonowania układu nerwowego: ułatwia zasypianie, koi nerwy, rozluźnia, uspokaja.
Nie powinniśmy bagatelizować roli magnezu w ustroju, dlatego należy jak najczęściej sięgać po jego żywieniowe źródła. Produkty, które są źródłem magnezu w codziennej diecie to:
- Warzywa (zawierające chlorofil, zielone, np. szpinak, jarmuż, sałata),
- Rośliny strączkowe,
- Przetwory zbożowe,
- Kakao,
- Gorzka czekolada,
- Orzechy,
- Ryby,
- Ziemniaki,
- Banany,
- Woda mineralna.
Przykładowe produkty (z zawartością magnezu w przeliczeniu na 100 g):
- soja (215 mg/100 g),
- orzechy (140 mg/100 g),
- kasze, zwłaszcza gryczana (210 mg/100 g),
- fasola biała (170 mg/100 g),
- otręby pszenne (490 mg/100 g),
- mak (460 mg/100 g),
- nasiona słonecznika i dyni (360 mg/100 g),
- chleb razowy (70 mg/100 g).
- migdały (270 mg/100 g)
- figi (80 mg/100 g)
- banany (30 mg/100 g)
- czekolada (ok. 130 mg/100 g) (ze względu na zawartość tłuszczów nasyconych i dużą porcję energii nie poleca się jej szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, z nadwagą lub otyłością.)
Na rynku dostępne są suplementy diety zwierające przeróżne formy magnezu.
Formy magnezu różnią się między sobą biodostępnością i poziomem wchłaniania w jelicie cienkim. Lepiej wchłaniają się te, które charakteryzują się dobrą rozpuszczalnością w płynach. Badania wykazały, że cytryniany, mleczany, asparaginiany i chlorki magnezu lepiej i szybciej uzupełnią nasze niedobory niż tlenki i siarczany tego samego pierwiastka.
Liczę, że po przeczytaniu tego tekstu, przekonałam każdego z Was o słuszności zwiększenia spożycia produktów spożywczych o wysokiej zawartości magnezu. Sięgnięcie po suplement diety w celu uzupełniania jego niedoborów powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą. Zapraszamy do zapoznania się z pełną gamą produktów magnezowych.
Źródło:
- Błach J. i wsp,’ Wpływ magnezu na reakcje alergiczne skóry’, Postepy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2007, 61, str. 548-554.
- Heleniak G. i wsp., ‘Leczenie niefarmakologiczne nadciśnienia tętniczego — modyfikacja żywienia Część II. Składniki mineralne: sód, potas, wapń i magnez w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym’, Nadciśnienie tętnicze, 2002, 6, 2, str. 123-132.
- Jarosz M., ‘Normy żywienia dla populacji polskiej’, IŻŻ, 2017, str. 209-211.
- Joosten M.M. i wsp., ‘Urinary and plasma magnesium and risk of ischemic heart disease’, American Journal of Clinical Nutrition, 2013, 97, str. 1299-1306.
- Kass L. i wsp., ‘Effect of magnesium supplementation on blood pressure: a meta-analysis’, European Journal of Clinical Nutrition, 2012, 66, str. 411-418.
- Witkowski M. i wsp., ‘Methods of assessment of magnesium status in humans: a systematic review’, Magnesium Research, 2011, 24, str. 163-180.
- Wyskida K. i wsp.’Magnesium homeostasis: new pathophysiological aspects in patients with chronic kidney diseases’, Nefrologia i dializoterapia polska, 2008, 12, str. 32-37.
Autor: Aneta Wasilewska